Zasady zdrowego odżywiania

Proces gojenia się rany pooperacyjnej wymaga zwiększonej pracy organizmu biorcy przeszczepu, dlatego tak ważne jest, aby przestrzegać zaleceń dietetycznych otrzymanych od lekarza. Dieta powinna uwzględniać preferencje pokarmowe Pacjenta, przy czym eliminować produkty, które wpływają na poziom stężenia leków immunosupresyjnych w organizmie - np. grejpfrut i jego przetwory – powodują wzrost poziomu wielu leków. 

Pierwsze 2-3 tygodnie po zabiegu – czyli w bezpośrednim okresie pooperacyjnym - obowiązują inne zasady diety, niż w okresie późniejszym. Sam proces gojenia się rany wymaga zwiększonej ilości białka (jaja, chude mięso) oraz witaminy C (soki naturalne, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań, np. cukrzycy). Pod koniec tego okresu nerka zazwyczaj podejmuje prawidłową funkcję, co wiąże się ze zwiększoną filtracją i koniecznością przyjmowania w posiłkach zwiększonej ilości fosforu (nabiał, chude mleko, ryby).

W całym okresie potransplantacyjnym zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej zbliżonej do diety stosowanej w cukrzycy typu 2. Dieta ta polega na przyjmowaniu 4-6 zbilansowanych posiłków, które nie obciążają przewodu pokarmowego, zwłaszcza wątroby. Dieta stosowana w cukrzycy typu 2  może służyć  również tym Pacjentom, którzy mają prawidłowe wartości glikemii i nie rozpoznano u nich „cukrzycy potransplantacyjnej”. 
 
Ważne
Wskazana ilość kalorii to 1800-2000 kcal/dzień,
a ostatni posiłek powinien zostać spożyty najpóźniej na 3 godziny przed snem. 

Zasady, którymi należy się kierować:
  • Regularność spożywanych posiłków (o stałych porach) ze względnie zmienną zawartością węglowodanów w poszczególnych posiłkach. Węglowodany (białe pieczywo, białe makarony, pączki, drożdżówki, bułki maślane) spożywane w nadmiarze powodują wzrost glukozy we krwi, a następnie przekształcane są w energię. Niewykorzystana we właściwy sposób energia odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej;
     
  • Unikanie produktów wysokokalorycznych złożonych z cukrów prostych lub złożonych (cukier, słodycze, ciasta, miód, dżem, owoce kandyzowane, owoce w cukrze). Układając jadłospis należy brać pod uwagę takie produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny (IG).

    Produkty z wysokim IG są szybko trawione i równie szybko podnoszą stężenie glukozy – co nie jest korzystne. Produkty o niskim IG są trawione i wchłaniane wolno, dlatego stopniowo podnoszą, a następnie obniżają stężenie glukozy. Należy zwrócić uwagę, że produkty o niskim IG mogą być wysokokaloryczne. Na ostateczną wartość IG w produkcie ma wpływ jego obróbka kulinarna. Przykładowo -  niższy IG mają produkty przygotowywane al dente (niedogotowane lub półtwarde), ponieważ są one wchłaniane wolniej z przewodu pokarmowego; 
     
  • Picie odpowiedniej ilości wody, w tym unikanie napojów wysokoenergetycznych, zawierających alkohol i energetyzujących.  
 
Uwaga!
Pacjenci z rozpoznaną „cukrzycą potransplantacyjną” powinni często wykonywać pomiary stężenia glukozy we krwi, ponieważ pozytywna zmiana sposobu odżywiania może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę
Wykaz produktów wskazanych, bezpiecznych i niewskazanych dla Pacjenta będącego po zabiegu przeszczepienia nerki lub wątroby. 


Pobierz materiał
Drukuj stronę
Dowiedz się więcej
o zabiegu.
Pytania jakie warto zadać lekarzowi specjaliście.
Materiały
do pobrania.
Wszystkie niezbędne dokumenty w jednym miejscu.
Prawnik radzi.
Prawo w transplantologii.

Polityka cookies

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w  Polityce plików cookies
Akceptuję