Zasady zdrowego odżywiania - biorcyŻYCIA

Proces gojenia się rany pooperacyjnej wymaga zwiększonej pracy organizmu biorcy przeszczepu, dlatego tak ważne jest, aby przestrzegać zaleceń dietetycznych otrzymanych od lekarza. Dieta powinna uwzględniać preferencje pokarmowe Pacjenta, przy czym eliminować produkty, które wpływają na poziom stężenia leków immunosupresyjnych w organizmie – np. grejpfrut i jego przetwory – powodują wzrost poziomu wielu leków.

Pierwsze 2-3 tygodnie po zabiegu – czyli w bezpośrednim okresie pooperacyjnym – obowiązują inne zasady diety, niż w okresie późniejszym. Sam proces gojenia się rany wymaga zwiększonej ilości białka (jaja, chude mięso) oraz witaminy C (soki naturalne, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań, np. cukrzycy). Pod koniec tego okresu nerka zazwyczaj podejmuje prawidłową funkcję, co wiąże się ze zwiększoną filtracją i koniecznością przyjmowania w posiłkach zwiększonej ilości fosforu (nabiał, chude mleko, ryby).

W całym okresie potransplantacyjnym zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej zbliżonej do diety stosowanej w cukrzycy typu 2. Dieta ta polega na przyjmowaniu 4-6 zbilansowanych posiłków, które nie obciążają przewodu pokarmowego, zwłaszcza wątroby. Dieta stosowana w cukrzycy typu 2 może służyć również tym Pacjentom, którzy mają prawidłowe wartości glikemii i nie rozpoznano u nich „cukrzycy potransplantacyjnej”.

Ważne

Wskazana ilość kalorii to 1800-2000 kcal/dzień, a ostatni posiłek powinien zostać spożyty najpóźniej na 3 godziny przed snem.

Zasady, którymi należy się kierować:

  • Regularność spożywanych posiłków (o stałych porach) ze względnie zmienną zawartością węglowodanów w poszczególnych posiłkach. Węglowodany (białe pieczywo, białe makarony, pączki, drożdżówki, bułki maślane) spożywane w nadmiarze powodują wzrost glukozy we krwi, a następnie przekształcane są w energię. Niewykorzystana we właściwy sposób energia odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej;
  • Unikanie produktów wysokokalorycznych złożonych z cukrów prostych lub złożonych (cukier, słodycze, ciasta, miód, dżem, owoce kandyzowane, owoce w cukrze). Układając jadłospis należy brać pod uwagę takie produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny (IG).Produkty z wysokim IG są szybko trawione i równie szybko podnoszą stężenie glukozy – co nie jest korzystne. Produkty o niskim IG są trawione i wchłaniane wolno, dlatego stopniowo podnoszą, a następnie obniżają stężenie glukozy. Należy zwrócić uwagę, że produkty o niskim IG mogą być wysokokaloryczne. Na ostateczną wartość IG w produkcie ma wpływ jego obróbka kulinarna. Przykładowo –  niższy IG mają produkty przygotowywane al dente (niedogotowane lub półtwarde), ponieważ są one wchłaniane wolniej z przewodu pokarmowego;
  • Picie odpowiedniej ilości wody, w tym unikanie napojów wysokoenergetycznych, zawierających alkohol i energetyzujących.
Uwaga

Pacjenci z rozpoznaną cukrzycą potransplantacyjną powinni często wykonywać pomiary stężenia glukozy we krwi, ponieważ pozytywna zmiana sposobu odżywiania może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.

Autor:

Redakcja biorcyzycia.pl

Data aktualizacji:

2020-10-02 06:35:18

Poleć znajomemu

CHIESI/KBŁ/BŻ/102/10/2020

Newsletter

Bądź na bieżąco

* możesz wybrać kilka

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Chiesi Poland sp. z o.o. (dalej: Chiesi) z siedzibą w Warszawie (02-305) przy Al. Jerozolimskich 134

W jakim celu i na jakiej podstawie Chiesi zamierza przetwarzać Pani/Pana dane osobowe?

Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji zamówionej usługi Newslettera, świadczonej drogą elektroniczną na podstawie regulaminu świadczenia usługi drogą elektroniczną, który został przez Panią/Pana zaakceptowany. Dane te są przetwarzane zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO w celu realizacji usługi Newslettera. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do skorzystania z usługi Newslettera. Zgoda na wysyłkę newslettera może zostać wycofana w każdym czasie poprzez odwołanie jej za pomocą linku na dole wiadomości e-mail zawierających newsletter. Chiesi może przekazywać Pani/Pana dane osobowe innym podmiotom, którym powierzono przetwarzanie danych osobowych w imieniu i na rzecz Spółki. Chiesi będzie udostępniać dane osobowe innym odbiorcom, o ile taki obowiązek wynikać będzie z obowiązujących przepisów prawa. Chiesi nie będzie wykorzystywać Pana/Pani danych osobowych do profilowania ani w ramach zautomatyzowanego systemu podejmowania decyzji. Pani/Pana dane nie będą przekazywane do państw trzecich i organizacji międzynarodowych.

Jak długo Chiesi będzie przetwarzać Pani/Pana dane?

Pana/Pani dane osobowe przetwarzane będą przez okres niezbędny dla świadczenia usługi Newsletter w oparciu o Regulamin, do czasu rezygnacji przez Panią/Pana z usługi Newslettera.
Jakie prawa przysługują osobie, której dane dotyczą?

Przysługuje Ci prawo do:

  • dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania kopii danych osobowych podlegających przetwarzaniu;
  • sprostowania swoich nieprawidłowych danych;
  • żądania usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym) w przypadku wystąpienia okoliczności przewidzianychw art. 17 RODO;
  • żądania ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 18 RODO;
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 21 RODO;
  • przenoszenia dostarczonych danych, przetwarzanych w sposób zautomatyzowany.

Jeżeli uważasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem, możesz wnieść skargę do organu nadzorczego (UODO, ul. Stawki 2, Warszawa).

Kontakt

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji związanych z ochroną danych osobowych lub chcesz skorzystać z przysługujących Ci praw, skontaktuj się z nami: Inspektor Ochrony Danych: dpo@chiesi.com Chiesi Poland Sp. z.o.o. z siedzibą w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 134.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.